Fanouškovské choreo – seznamte se!

Vážení přátelé, fanoušci našeho milovaného klubu.

V následujícím článku bychom Vám chtěli představit a více přiblížit jednu ze stránek našich fanouškovských aktivit, a to konkrétně optické prezentace kotle – dále uváděné jako choreo.

Pro neznalé se dá ve zkratce říci, že se jedná o jakékoliv vizuální představení fans, ať už se jedná o namalovaný nápis, plachtu, zvednuté kartony (nejčastěji v barvě klubu…), cokoliv…

V dnešní době je to velice atraktivní téma, kdy se celotribunová chorea těch největších CZ fotbalových táborů, objevují ve sportovních denících, diskutuje se o tom ve sportovně zaměřených televizních pořadech (příklad Tiki-Taka) apod.

Na hokejové scéně toto téma zatím není tak atraktivní (těch objektivních faktorů je více), avšak i přesto jsou tyto optické prezentace sledovány a to jak velkými hokejovými weby, tak samotnými kluby.

Z celkového pohledu na hokejové tribuny v Česku je patrný kolísavý trend, kdy dříve velice aktivní tábory dnes, dá se říci, prakticky netvoří, jiné si zas zkouší vydobýt své místo na slunci. Pokud se chceme bavit o špičce českých táborů, tak zde jednoznačně musíme zmínit tábory Kometa Brno a Prostějov.

Z pohledu autora článku jsou to dlouhodobě nejaktivnější tábory na tomto poli s nejkvalitnějšími výtvory.

Na opačném spektru bychom naopak mohli zařadit například fans Bílých Tygrů z Liberce. Celý rok se jejich optická prezentace rovná nule a pak v play off si nechají nakoupit klubem bílé šály, se kterými točí celý stadion. To je z hlediska obecných principů fanouškovství nepřijatelné.

Co se týká naší domácí scény, tak na Kladně se první pokusy o optické prezentace datují k památnému roku 2002, kdy byl, v reakci na pád Kladna z nejvyšší soutěže, založen Hokejový Fanklub Poldi Kladno a při tehdejších chmurných vyhlídkách byl toto takový impulz ke sjednocení jádra fanoušků scházejících se na stání nad trestnou lavicí.

 

Počátky byly samozřejmě skromné:
Postupem času si kladenští fandové, kteří měli chuť tyto prezentace vytvářet, dávali vyšší cíle:

Roky ubíhaly a tvořící skupina se osmělovala k větším a větším akcím, kdy výjimkou už nebyly prostornější plachty (klidně i na výjezdu):

 

Legendární:

A množství příležitostných:

 

S kladenským zimákem jsme se na přechodnou dobu rozloučili naším prozatím asi maximem, a to celotribunovou plachtou o rozměrech blížících se 200 m2. Ta vznikala nelehce za známých nehostinných podmínek, v dobách všemožných zákazů, uzavírek a karantén.

Myslíme si, že se nám tak docela zdařile povedlo zaplnit hluché místo v éře covidu a alespoň symbolicky pomoci v cestě za posledním postupem do extraligy.

Po dočasném azylu v Chomutově a rekonstrukci stadionu, došlo k jisté obměně aktivní části kotle. Dá se říci, že jsme hodně omladili a podařilo se, v rámci možností, stmelit různé party skalních fanoušků.

S návratem na domácí stadion vznikly v rámci tribuny „Pod hodinami“ nové skupiny (Kladenští podFuckáři a Kladno Boys), které doplnily již zaběhlé celky Fanklubu a Haldařů. Čelní představitelé těchto skupin se pak velice rychle stali hybnou silou optických prezentací kladenského hokejového kotle.

V posledních letech se tak Kladno zařadilo do skupiny táborů, které připravují prezentace celkem pravidelně a jejich zvyšující se úroveň je znát …

 

O tom co všechno obnáší jejich příprava a realizace a s čím vším se musíme potýkat, se dočtete v druhém díle, který bude následovat v nejbližších dnech.

 

Zapsal Gross 

Fota z archivů Zeliii

 

Fanouškovské choreo – podílejte se!

 

Zhlédnutí: 1952